لوازم ورزشی

فواید کوهنوردی

فواید کوهنوردی

 

همیشه شنیده ایم که ورزش برای سلامتی جسم و روح مفید است. اما کسانی که تنها یکبار کوهنوردی را تجربه کرده باشند، ایمان دوچندان به این موضوع دارند. ورزش کوهنوردی از آن دسته ورزش هاست که مصداق جالب زندگی است. پیش از صعود و رسیدن به درجات بالا، نیازمند لوازم و آمادگی های مخصوص است. پس از آن، اگر این مسیر را به همراه دوستانی اهل دل بگذرانید؛ چه خوش وقت خواهید شد! در مسیر، موانع، محیط و مخاطره ها همه پدیدار می شوند تا شما را چه از لحاظ جسمانی چه روحی رشد دهند .به قولی عضلات ذهن و بازویتان را قوی کنند.  چه زیباست لذت بردن از مسیر و در نهایت؛ رسیدن به قله!

با این دیدگاه همراه شما هستیم که در این مقاله از سایت ایستگاه ورزش،  فواید کوهنوردی را چه از لحاظ جسمی و چه از لحاظ روحی به صورت کامل، مورد بررسی قرار دهیم.

منظور از کوهنوردی چیست؟

کوهنوردی ، گاها گذر از دامنه های کوه و دشتزار هاست و برای برخی بالا رفتن از کوهستان ها و رسیدن به قله.

به طور کلی؛ کوهنوردی به دو نوع کوهپیمایی و کوهنوردی تقسیم می شوند. کوهپیمایی، بدان معناست که شما در دامنه ها و تپه های کوه بالا و پایین بروید و گاها در آن محیط پیاده روی کنید. اما کوهنوردی، به معنای بالارفتن از مسیر سنگی و خاکی کوهستان هاست که قطعا همراه داشتن ابزار فنی کوهنوردی را میطلبد.

اهداف کوهنوردی نیز برای افراد میتواند متفاوت باشد؛ برای تفریح ، یافتن گیاهان دارویی در دل کوه،  فتح قله ها یا حتی برای بعضی از افراد به عنوان شغل تلقی می شود.

انواع کوهنوردی

کوهنوردی فقط در بالا رفتن از کوهسار ها خلاصه نمیشود. در انواع صخره نوردی، یخ نوردی، غار نوردی، کوه نوردی، سنگ نوردی و… میتواند تعریف شود.

نکته قابل توجه این است که هرکدام از این نورد ها،  ابزار مخصوص به خود را میطلبد. داشتن ابزار مربوط به یک ورزش، از ملزومات اصلی آن است. اگر علاقه مند به دانستن لوازم کوهنوردی هستید، مقاله آن را دنبال کنید.

فواید کوهنوردی

مخاطبین ایستگاه ورزش! اکنون که مقصد، هدف و لوازم کوهنوردی خود را مشخص و محیا کردید؛ وقت آن است که ذهن را از انجام دادن مستمر این ورزش پر فایده، قانع کنیم. ورزش کوهنوردی را  میتوان همانند دیگر ورزش ها، در کنار تفریح و حال خوب به دید یک ورزش حرفه ای نگاه کرد. از دیدگاه حرفه ای میخواهیم از فواید کوهنوردی مطلع بشویم. این فواید را از دوبخش جسم و روح انسان بررسی میکنیم.

-جسمی:

تقویت قلب:

در کوهنوردی، ضربان قلب بیشتر از حالت معمول می شود و پمپاژ خون 20 درصد افزایش پیدا می کند. این امر باعث می شود خون رسانی قلب به اندام ها، با شدت بیشتری انجام شودو گرفتگی های عروقی را باز کند. از طرفی، خون رسانی به مغز باعث بهبود عملکرد آن و در ماهیچه ها باعث قوی تر شدن آنها می شود.

تقویت ماهیچه های پا

اگر در ورزش کوهنوردی تازه کار باشید، کشش و دردی را پس از کوهنوردی در عضلات پا ،  باسن و  گاها کمر خود احساس میکنید؛ این موضوع طبیعی است. از فواید شگرف این ورزش آن است که در انعطاف پذیری و تقویت عضلات شما تاثیر گذار است. عضلات ساق پا،  همسترینگ،  چهارسرران و باسن ؛ عضلاتی هستند که تقویت خواهند شد. مثلا تقویت عضلات چهارسر ران به هنگام کوهنوردی ، باعث کمتر شدن فشار به زانو ها هنگام بالا رفتن از کوه است.

 

کمک به تراکم استخوان ها

یک باور غلطی که بین عموم مردم  وجود دارد، این است که کوهنوردی باعث پا درد و ساییدگی استخوان خواهد شد!

درحالی که یکی از تجویز ها برای جلوگیری از پوکی استخوان،  ورزش مداوم است. در صدر همه آنها، کوهنوردی است. چرا که کمک میکند استخوان در برابر نیروی جاذبه عملکرد مثبت داشته باشد. همین امر باعث پیشگیری از پوکی استخوان می شود. یک دسته از افرادی که ورزش حتما به آنها توصیه میشود ، بانوان بارداری اند که پس از زایمان به مقدار زیادی از کلسیم نیاز دارند. کوهنوردی میتواند به آن ها کمک کند که بافت استخوانی خود را تقویت کنند. از طرفی در دل کوه آرامش وصف نشدنی را تجربه کنند.

قندخون متعادل

طبق تحقیقات سازمان قلب آمریکا،  کوهنوردی باعث افزایش سوخت و ساز بدن و همچنین سطح متابولیسم از جمله مواد قندی را تنظیم میکند. افزایش سوخت و ساز، باعث متعادل شدن قند خون و درنتیجه ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.

البته توجه داشته باشید که در نورد هایتان همیشه مواد قندی را به دنبال داشته باشید.

 

تناسب اندام

جذاب ترین بخش فواید کوهنوردی برای افراد، قسمتی است که آنهارا به تناسب اندام دلخواهشان می رساند. البته شرط محقق شدن این مورد، استمرار در انجام این ورزش پرنشاط است.

ورزش کوهنوردی،  باعث افزایش سه برابری میزان کالری در بدن می شود.به همین دلیل، بدن برای تامین کالری مورد نیازش مجبور می شود چربی های ذخیره شده در خود را مصرف کند. این امر باعث کاهش وزن  و حدف چربی های اشباع شده می شود.

-روحی

از زیبا ترین بخش تاثیر گذاری و فواید کوهنوردی ، تاثیر آن بر روی روح و روان فرد است. در ادامه پررنگ ترین تاثیرات کوهنوردی را بر  جان روح بررسی میکنیم.

بهبود خلق و خو

کوهنوردی و قرار گرفتن انسان در محیط طبیعت و دور از هیاهوی شهر،  خود به خود آرامشی ژرف به انسان می دهد.هورمون اندروفین؛ هورمون شادی مرتبط با ورزش است. ترشح این هورمون، باعث بهبود خلق و خو است. در کوهنوردی، فرد کوهنورد اغلب در معرض نور خورشید قرار دارد. افزایش میزان سطح ویتامین D، باعث بهبود خلق و خو می شود. این معامله دو سر سود است!

افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس

خویشتن دوستی ، رابطه مسقیمی با ورزش کردن  مداوم دارد. هنگامی که شما ورزش، آن هم کوهنوردی که ورزشی به نسبت سخت است را مستمر انجام میدهید؛ با خویشتنِ خویش قرار میگذارید. این عمل کردن به پیمان هایی که با خود میگذارید، عزت نفس تان را افزایش میدهد.

اعتماد به نفسِ انجام دادن کاری که در طول هفته در راستای روح خود انجام میدهیم، احساسی بسیار زیبا در شما می سازد.

افزایش خلاقیت در زندگی

به هنگام ترک محیط های منفی شهر و محیط های طاقت فرسای کاری، گذارندن وقت در طبیعت دریچه ای برای افزایش خلاقیت است. از تاثیر الهام بخش طبیعت هیچ گاه غافل نشوید.

گسترده شدن ارتباطات

کوهنوردی و هم مسیر شدن با افرادی که از لحاظ روحی با شما همفکر هستند، از زیبایی های این ورزش است. همیشه افراد صاحب نظر بر این عقیده هستند، ارتباطاتی که در محیط های فرکانس بالا مانند طبیعت ایجاد می‌شود، خود به خود با حال خوب و همسو بودن با آن افراد همراه است.

نکات مهم در کوهنوردی

کوهنورد در کوهنوردی، بایستی مراقبت های لازم را انجام دهد که بتواند این ورزش را به طور مستمر و لذت بخش انجام دهد.

نکات زیر، نکاتی است که کوهنوردان پیش و بعد از کوهنوردی باید رعایت کنند:

1.استفاده از ضد آفتاب ها و کلاه برای آفتاب سوختگی از ملزومات است.

  1. کفش کوهنوردی مناسب، از حیاتی ترین همراهان شما تا انتهای مسیر است؛ در انتخاب آن دقت کنید!

3.سعی کنید کوله خود را خیلی سنگین نکنید، چراکه باعث آسیب دیدگی به پا و کمر می شود. فقط لوازم کوهنوردی لازم را به همراه داشته باشید.

  1. هرچقدر در باره فواید ورزش کوهنوردی بدانیم کم است. اما توجه داشته باشید که اگر بیماری زمینه ای دارید پیش از اقدام به این ورزش با پزشک خود مشورت کنید.

سوالات متداول

1.آیا کوهنوردی باعث ساییدگی استخوان ها می شود؟

یکی از تجویز های برای جلوگیری از پوکی استخوان ورزش مداوم است. در صدر همه آنها کوهنوردی است. چرا که کمک میکند استخوان در برابر نیروی جاذبه عملکرد مثبت داشته باشد و همین امر باعث پیشگیری از پوکی استخوان می شود.

2.عضلات مهمی که در کوهنوردی تقویت می شوند کدام اند؟ عضلات ساق پا، همسترینگ، چهارسرران و باسن عضلاتی هستند که تقویت خواهند شد. مثلا تقویت عضلات چهارسر ران به هنگام کوهنوردی باعث کمتر شدن فشار به زانو ها هنگام بالا رفتن از کوه است.

3.فواید کوهنوردی چیست؟

از فواید کوهنوردی میتوان به تقویت قلب ماهیچه ها، کمک به تراکم استخوان ها، قند خون متعادل، تناسب اندام ، بهبود خلق و خو، افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس، افزایش خلاقیت، بهبود خواب و… اشاره کرد.

4.انگیزه و هدف افراد کوهنورد چیست؟

اهداف کوهنوردی نیز برای افراد میتواند متفاوت باشد برخی برای تفریح ،یافتن گیاهان دارویی در دل کوه ، فتح قله ها یا حتی برای بعضی از افراد به عنوان شغل تلقی می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *